Τέλος στο μονοπώλιο της Gazprom και τις προφάσεις της ΕΕ: Η Rozneft μπαίνει δυνατά στις ρωσικές εξαγωγές φ.α.!!!
H Gazprom παύει να είναι η μοναδική εταιρεία της Ρωσίας με δικαίωμα παραγωγής και διακίνησης φυσικού αερίου και εκτός Ρωσίας: Ο έτερος ενεγρειακός "γίγαντας" της χώρας η Rozneft έλαβε την έγκριση να δραστηριοποιηθεί σε όλη την Ρωσία στην έρευνα, εξόρυξη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και ταυτοχρόνως "τελειώνει" το μονοπώλιο εξαγωγών της Gazprom!
Η ρωσική κυβέρνηση έχει ενημερώσει την ελληνική για τις προθέσεις της, εν όψει του νέου γύρου επενδυτικών πρωτοβουλιών σε επίπεδο αγωγών, ερευνών για φυσικό αέριο κλπ στις οποίες θα συμμετέχει η Gazoprom, διαβεβαιώνοντας την Αθήνα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα, ούτε καν πρόφαση για να μην εγκριθούν από την ΕΕ οι ενεργειακές συφωνίες με επίκληση δήθεων "μονοπωλιακών πρακτικών".
Η Rosneft θα ιδρύσει θυγατρική εταιρεία που θα ασχολείται με το φυσικό αέριο, με την επωνυμία Rosneft Gaz. Την διεύθυνση της νέας εταιρείας θα αναλάβει η Βλάντα Ρουσακόβα, η οποία μεταπήδησε στη Rosneft το 2013, ύστερα από μακρά θητεία στη Gazprom.
Η Rosneft ήδη παράγει φυσικό αέριο και τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός στη Ρωσία μετά τη Gazprom και τη Novatek. Η εταιρεία παρήγαγε 56,7 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2014, ενώ μέχρι το 2020 ελπίζει να αυξήσει την παραγωγή της στα 100 δισ. κυβικά μέτρα.
"Η ιδέα δημιουργίας θυγατρικής της Rosneft αποτελεί σημάδι πως η εταιρεία είναι έτοιμοι να σπάσει το μονοπώλιο της Gazprom στην εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω των διαφόρων αγωγών και είναι ένας τρόπος υπερκέρασης των ευρωπαϊκών αντιμέτρων κατά της Gazprom".
Η Rosneft Gaz θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον αγωγό ΟPAL, παρακλάδι του Nord Stream. «Η εντατική χρήση του OPAL είναι ο ταχύτερος και φτηνότερος τρόπος παράκαμψης της Ουκρανίας στην μεταφορά αερίουε, ενώ και ο νέος αγωγός από την Ελλάδα προς την κεντρική Ευρώπη θα "τελειώσει" την Ουκρανία" κατέληξε είπε ο Κορκέμκιν.
Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι (ευτυχώς...) παγώνει η αγορά από την τουρκοαζερική SOCAR στην ΔΕΣΦΑ, αντί του ευτελούς τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν αναζωπυρωθεί η φημολογία που θέλει τους Αζέρους να μεταπωλούν ένα ποσοστό του ΔΕΣΦΑ σε τρίτη εταιρεία, ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο και την ελληνική πλευρά η οποία θέλει να διατηρήσει όχι το 34% αλλά το 51% του διαχειριστή του συστήματος αερίου ΔΕΣΦΑ. Η βελγική Fluxys προσφέρεται να τους ανττικαταστήσει αλλά μάλλονη κυβέρνηση θα περιμένει να συμμετάσχει και η Gazprom και πάλι σε μά διαδικασία εξαγοράς της.
Ο επικεφαλής της αζερικής εταιρείας Ρ. Αμπντουλάγεφ, αποκάλυψε ότι δόθηκε νέα παράταση στην εξέταση της υπόθεσης απορρόφησης της ΕΕ μέχρι τέλος του έτους, και η υπόθεση έχει βαλτώσει για τα καλά.
Read more: http://www.oparlapipas.com/2015/05/gazprom-rozneft.html#ixzz3Yxj1TFkE
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου